
Cobbler szilvával és őszibarackkal
Hozzávalók:
- 40 dkg kamutliszt
- 8 dkg nádcukor
- 15 dkg vaj vagy Rama Vajasíz
- 2,5 dl habtejszín
- 4 kk sütőpor
- pici só
Gyümölcsréteghez:
- 1 kg gyümölcs, fele-fele arányban a barack és a szilva
- cukor ízlés szerint
- 1 tasak vaníliás cukor
- Mézessütemény fűszerkeverék
- 3 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A szilvát megmosom, kimagozom, félbevágom, a barack héját lehúzom, és gerezdekre vágva a szilvához adom. Cukorral összekever, majd állni hagyom. A cukor mennyisége függ a gyümölcs édességétől, valamint attól, hogy ki mennyire szereti édesen a sütiket.
Míg az előkészített gyümölcs áll, elkészítem a tésztát: a hozzávalókat alaposan összedolgoztatom a robotgépemmel. Megjegyzésként annyi, hogy mostanában nagyon finom sütiket sikerül készítenem kamutlisztből. Most is ezt használtam. Ajánlom mindenki figyelmébe, ám természetesen másféle lisztből is kiváló lesz.
A gyümölcskeverék levét kb. 10-15 perces állás után lecsepegtetem, mivel az őszibarack nagyon sok levet enged (ez a művelet elhagyható kevésbe leves gyümölcsöknél), majd hozzákeverem a vaníliás cukrot, a fűszerkeveréket, valamint az étkezési keményítőt.
Ezt követően a gyümölcsös masszát elterítem egy pitesütő aljában (32 cm-es).
A tésztából evőkanállal gombócokat szaggatok, ráhalmozom a gyümölcsös rétegre. A gombócok között érdemes réseket hagyni, mivel azok szépen megnőnek. És ha véletlenül nem érnének össze, szerintem látványnak sem utolsó, amikor a kupacok közül kikandikál a gyümölcs.
Előmelegített sütőbe (170 fok, légkeverés) helyezem, majd addig sütöm, míg szép halványbarnák nem lesznek a gombócok. Javaslom a lassú sütést, hogy alaposan átsüljön a tészta a nedves gyümölcs fölött.
A cobbler most őszibarackkal és szilvával készült – nagyon finom ez így együtt -, de bármilyen gyümölccsel elkészíthető.


