Kelt tészta

Medvehagymás kalács

Hozzávalók:

  • 60 dkg kamutliszt
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 ek só
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgának megfelelő tojáspótló
  • 20 ml olívaolaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 ek nádcukor
  • tetejére tejszín

A langyos tejben elkevertem a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. A kalács tésztájának az a jó, ha minél zsírosabb a tej. Míg felfutott, apróra felvágtam a nagy csokor medvehagymát.

A dagasztótálba kimértem a lisztet, hozzáadtam a sót, a medvehagymát. Összekevertem, majd jött hozzá a nedves hozzávaló: olaj, tojáspótló – 40 ml vízben 2 evőkanál Vajahit tojáshelyettesítő por elkeverve -, felfutott élesztő. Jó alaposan összegyúrtam, dagasztottam, majd egy jó órát kelesztettem.

Miután megkelt, lisztezett felületen kicsit kézzel átgyúrtam, kettévágtam. Egyenlő hosszúságú hengereket sodortam belőlük, összetekertem és kört formáltam a fonatból. Belehelyeztem egy szilikon tortaformába, és itt is kelt még egy negyed órát.

Közben a sütőt előmelegítettem 170 fokra, alacsony gőzöléssel (gőzsütő híján a sütő aljába tegyél egy hőálló tálba vizet, jót tesz egy kis gőz a kalácsnak). Mielőtt betettem sülni, jó alaposan megkentem tejszínnel. Körülbelül 35 – 40 perc alatt sült aranybarnára.

A rózsavizes kalács mellett most ez is az asztalra került a gabonagömböc (vegasonka) mellé.

Húsvéti kalácsok