
Spárgás pite
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg tönkölyliszt
- 25 dkg túró
- 15 dkg vaj
- 1 tk só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 csomag fehér vagy zöld spárga
- 50 dkg mascarpone
- kevés só és bors
- trappista sajt, füstölt sajt, feta sajt
A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrom (na jó, nem én, a Kitchen Aid). Majd lisztezett nyújtólapon négyszög alakúra kinyújtom és hajtogatom: gondolatban három részre osztom, majd alulról, felülről összehajtogatom, aztán jobbról és balról is egymásra hajtom a tésztát. Fél órát pihentetem, majd újra nyújtom és hajtogatom. Újabb fél óra pihi, és újbóli nyújtás és hajtogatás. Aztán fél óra pihenés a tésztának. (Összesen háromszor kell hajtogatni.)
Közben megpucolom a spárgát és megfőzöm – 15 perc – enyhén sós vízben, amibe egy teáskanálnyi nádcukrot is teszek.
A mascarponét összekeverem egy tálban a fetával, a sóval és borssal.
Az utolsó pihentetés után 3/4 – 1/4 részre osztom a tésztát. A nagyobbik felét nyújtom és kibélelem vele a pitesütő formát. Erre rákerül a megfőtt spárga, egyenletesen eloszlatva. Erre jön a fűszerezett, fetás mascarpone, majd a sajtok lereszelve.
A kisebbik adag tésztát is kinyújtom, csíkokra vágom és ráhelyezem a pite tetejére.
Légkeveréses sütőben (lehet alsó sütés + légkeverés mód is) 180 fokon 35 perc alatt sül készre.

