Egytálétel,  Főétel

Spárgás pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg tönkölyliszt
  • 25 dkg túró
  • 15 dkg vaj
  • 1 tk só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2 csomag fehér vagy zöld spárga
  • 50 dkg mascarpone
  • kevés só és bors
  • trappista sajt, füstölt sajt, feta sajt

A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrom (na jó, nem én, a Kitchen Aid). Majd lisztezett nyújtólapon négyszög alakúra kinyújtom és hajtogatom: gondolatban három részre osztom, majd alulról, felülről összehajtogatom, aztán jobbról és balról is egymásra hajtom a tésztát. Fél órát pihentetem, majd újra nyújtom és hajtogatom. Újabb fél óra pihi, és újbóli nyújtás és hajtogatás. Aztán fél óra pihenés a tésztának. (Összesen háromszor kell hajtogatni.)
Közben megpucolom a spárgát és megfőzöm – 15 perc – enyhén sós vízben, amibe egy teáskanálnyi nádcukrot is teszek.
A mascarponét összekeverem egy tálban a fetával, a sóval és borssal.
Az utolsó pihentetés után 3/4 – 1/4 részre osztom a tésztát. A nagyobbik felét nyújtom és kibélelem vele a pitesütő formát. Erre rákerül a megfőtt spárga, egyenletesen eloszlatva. Erre jön a fűszerezett, fetás mascarpone, majd a sajtok lereszelve.
A kisebbik adag tésztát is kinyújtom, csíkokra vágom és ráhelyezem a pite tetejére.
Légkeveréses sütőben (lehet alsó sütés + légkeverés mód is) 180 fokon 35 perc alatt sül készre.