
Rózsavizes húsvéti kalács
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 3 dl tej
- 2 dl tejszín
- 5 dkg élesztő
- 5 ek nádcukor
- 20 dkg vaj
- 1 kk só
- 1 ek rózsavíz
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- tejszín a kalács kenéséhez
A langyosra melegített tej és tejszín egyvelegébe elkeverem a cukrot, majd teszek bele 2 evőkanál lisztet, és ebben morzsolom bele az élesztőt. A lisztet összekeverem a sóval, majd ebbe teszem bele a felfuttatott élesztőt, a rózsavizet és a vaníliarúd kikapart magocskáit.
Ezt a dagasztógéppel elkezdem összekevertetni, majd amikor már nagyjából összeállt, akkor jön bele az olvasztott vaj. Ez nagyon fontos, hogy a vaj a végén kerüljön bele, mert ettől lesz finom foszlós a kalács. Én a vajat fokozatosan, négy részletben keverem bele. Hosszú ideig kell dagasztani, akkor jó, amikor már szép selymes, hólyagos a tészta, elválik a keverő táltól. Ez minimum negyed órát jelent géppel.
Ezután a tésztát letakarom frissentartó fóliával. Ezt közvetlenül a tésztára kell rátenni, mert így nem szárad ki a tészta. Langyos helyen háromnegyed órát kelesztem.
Enyhén lisztezett nyújtólapra helyezem, és egy nagyobb, valamint kettő kisebb darabra vágom. A kettő kisebb darabot egyforma hosszúságú hengerré formálom, majd ezeket összecsavarom. Sütőpapírral bélelt tepsi közepére helyezem. A tepsi ne legyen túl nagy, hogy amikor sül a kalács, ne terüljön szét, inkább felfelé jöjjön. A nagyobb tésztadarabot olyan hosszú hengerré nyújtom, ami körbe éri a fonatot. Ezzel a hosszabb hengerrel körbekerítem a fonatot.
Előmelegítem a sütőt 170 fokra, alacsony gőzöléssel (gőzsütő híján a sütő aljába tegyél egy hőálló tálba vizet, jót tesz egy kis gőz a kalácsnak), miközben a kalács tovább kel.
Mielőtt beteszem sülni, megkenem tejszínnel.
Körülbelül 40 perc alatt sül meg aranybarnára. Én sülés közben is többször megkenem tejszínnel a kalácsot, bár azt mondják, ilyenkor már nem szabadna nyitogatni a sütő ajtaját. Hát a nyitogatás ellenére sem lett rossz, és isteni illat áradt a vaníliától. A rózsavíztől pedig enyhén keleties, csudafinom íze van!
Nagyon jó húsvétkor vegasonka mellé.


