
Császármorzsa alias Smarni
Hozzávalók:
- 20 dkg búzadara
- 5 dkg liszt
- 3 tojássárgának megfelelő tojáspótló
- 5 dl tej
- 8 dkg nádcukor
- 1 citrom héja
- 1 kk vanília por vagy esszencia
- 1 csicseriborsó konzerv leve
- 1 ek vaj a sütéshez
Mindig nagyon szerettem a smarnit, de mióta nem eszek tojást sem – 20 éve – nem sikerült finoman elkészíteni. Mert a felvert tojásfehérje tette igazán könnyűvé a tésztáját. És most tádááám! Olvastam több helyen, hogy a csicseriborsó konzerv leszűrt leve felverve úgy hasznosítható, mint a tojásfehérje. És valóban. Leszűrtem, robotgéppel felvertem, majd finoman hozzákevertem az alábbiakhoz.
Összekevertem a darát, a lisztet (kamutlisztet használtam), a cukrot, a tojáspótlót, a tejet – növényi tej is lehet -, a citromhéjat és a vaníliát. Majd egy bő órát hagytam állni. Ezután jött bele a csicserihab.
Majd az egész masszát ráöntöttem a serpenyőben felolvasztott vajra, és kevergetve addig sütöttem, míg darabjaira, morzsáira nem esett.
Baracklekvárral isteni.

