Desszert,  Egytálétel,  Főétel

Mákos guba

Hozzávalók:

  • 10 db vajas kifli
  • tej
  • nádcukor / méz
  • 1 vaníliás cukor
  • 8 ek mák
  • vaj
  • 1 vanília pudingpor

Elkészítés: A felkarikázott kifliket leöntöm körülbelül 7 dl forró, cukrozott (4 ek cukor vagy méz, valamint 1 vaníliás cukor, amit igazi vaníliával is ki szoktam váltani) tejjel. Ezt a mennyiségű tejet a kifli teljesen felszívja, így nem kell lecsepegtetni.

Egy evőkanál vajat megolvasztok, erre jön a cukrozott darált mák. A 8 evőkanálnyi mákhoz 4 evőkanálnyi nádcukrot darálok. Alaposan összeforgatom, átforrósítom, majd jöhet rá rá a tejes kiflit. Összekeverés után mehet is a sütőbe, 180 fokon a kifli pirulásáig sütöm.

Míg összesül a mákos guba, elkészítem a vanília öntetet. Gyakorlatilag vanília pudingot főzök 7-8 dl tejjel, 2 ek vajjal és 4 ek cukorral. A vajtól lesz krémes állagú az öntet. Gyorsan elkészül, és szerintem isteni! Ebéd utáni édességnek szántam, de mivel korán elkészült, reggeli lett belőle. 🙂