
Mákos guba
Hozzávalók:
- 10 db vajas kifli
- tej
- nádcukor / méz
- 1 vaníliás cukor
- 8 ek mák
- vaj
- 1 vanília pudingpor
Elkészítés: A felkarikázott kifliket leöntöm körülbelül 7 dl forró, cukrozott (4 ek cukor vagy méz, valamint 1 vaníliás cukor, amit igazi vaníliával is ki szoktam váltani) tejjel. Ezt a mennyiségű tejet a kifli teljesen felszívja, így nem kell lecsepegtetni.
Egy evőkanál vajat megolvasztok, erre jön a cukrozott darált mák. A 8 evőkanálnyi mákhoz 4 evőkanálnyi nádcukrot darálok. Alaposan összeforgatom, átforrósítom, majd jöhet rá rá a tejes kiflit. Összekeverés után mehet is a sütőbe, 180 fokon a kifli pirulásáig sütöm.
Míg összesül a mákos guba, elkészítem a vanília öntetet. Gyakorlatilag vanília pudingot főzök 7-8 dl tejjel, 2 ek vajjal és 4 ek cukorral. A vajtól lesz krémes állagú az öntet. Gyorsan elkészül, és szerintem isteni! Ebéd utáni édességnek szántam, de mivel korán elkészült, reggeli lett belőle. 🙂

