
Töltött káposzta
Hozzávalók:
Gombapörkölthöz:
- 70 dkg csiperke gomba
- 1 nagy fej hagyma
- só
- borsikafű
- majoranna
- őrölt kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- paprika, paradicsom
- őrölt pirospaprika, füstölt őrölt paprika
- 30 dkg gabonakolbász
Rizshez:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagy bögre rizs (3-4 dl)
- só, ételízesítő
Káposzta:
- 1 nagy fej savanyított káposzta
- 1 kg savanyú káposzta
Rántás:
- olaj
- 2 evőkanál liszt
- gombapörkölt leve + víz
- hagyma
- paradicsompüré
- pirospaprika (lehet füstölt is)
Az apróra felvágott vöröshagymát megdinsztelem, erre jön a felszeletelt gomba. Mehet bele az összes fűszer, a paprika, a paradicsom (ezeket kiveszem, miután megfőtt), a fokhagymanyomón átpréselt fokhagyma. Fontos, hogy a fűszereket ne sajnáljuk belőle!
Ezzel párhuzamosan felteszem főni a rizst. Ez a hagyma olíva olajon történő dinsztelésével kezdődik, erre jön a rizs, melyet kissé átpirítok rajta. Majd két és félszeres mennyiségű forró vízzel felöntök, és jöhet bele a só és az ételízesítő. Teljesen puhára főzöm azért, hogy az amúgy is kevés levet majd az edényből ne szippantsa magába.
Miután megfőtt a gombapörkölt, leszűröm a levét (ez tökéletes lesz a rántáshoz), és a pörkölthöz hozzáadom a gabonakolbászt. Majd jöhet bele a megfőtt rizs is, és alaposan összeforgatom a masszákat.
A savanyított káposzta fejet leveleire bontom (elkészíthető édes káposztából is, ekkor a leveleket pár percre forró vízbe érdemes rakni, hogy tölthetőek legyenek), és kezdődhet a gombócok elkészítése. Levelenként pakolom a tölteléket, amit egy kerámia edénybe teszek. Az edény legaljára savanyú káposzta réteg kerül, majd egy sor gombócka, és így tovább, míg el nem fogy minden. Ha marad a töltelékből, az utolsó réteg gombócsorra rápakolom és erre teszem a záró savanyú káposztát.
Végül egy laza rántást készítek hagymával, melyre paradicsompürét és pirospaprikát teszek, majd a pörkölt leszűrt levével és vízzel felengedek, és ezt ráöntöm a káposztákra úgy, hogy befedje azokat. Az edényre tető kerül, hideg sütőbe teszem, és kb. 180 fokon két órán keresztül főzöm. Ezt követően lezárom, és hagyom a sütőben mindaddig, míg ki nem hűl. Káposztánknak az tesz igazán jót, ha legalább egy napot állni hagyjuk. De mindenki nagyon jól tudja, hogy melegítve az igazi.
Tálalásnál mehet rá a tejföl, azzal lesz igazán fincsi.


