Egytálétel,  Főétel

Töltött káposzta

Hozzávalók:

Gombapörkölthöz:

  • 70 dkg csiperke gomba
  • 1 nagy fej hagyma
  • borsikafű
  • majoranna
  • őrölt kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • paprika, paradicsom
  • őrölt pirospaprika, füstölt őrölt paprika
  • 30 dkg gabonakolbász

Rizshez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 nagy bögre rizs (3-4 dl)
  • só, ételízesítő

Káposzta:

  • 1 nagy fej savanyított káposzta
  • 1 kg savanyú káposzta

Rántás:

  • olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • gombapörkölt leve + víz
  • hagyma
  • paradicsompüré
  • pirospaprika (lehet füstölt is)

Az apróra felvágott vöröshagymát megdinsztelem, erre jön a felszeletelt gomba. Mehet bele az összes fűszer, a paprika, a paradicsom (ezeket kiveszem, miután megfőtt), a fokhagymanyomón átpréselt fokhagyma. Fontos, hogy a fűszereket ne sajnáljuk belőle!

Ezzel párhuzamosan felteszem főni a rizst. Ez a hagyma olíva olajon történő dinsztelésével kezdődik, erre jön a rizs, melyet kissé átpirítok rajta. Majd két és félszeres mennyiségű forró vízzel felöntök, és jöhet bele a só és az ételízesítő. Teljesen puhára főzöm azért, hogy az amúgy is kevés levet majd az edényből ne szippantsa magába.  

Miután megfőtt a gombapörkölt, leszűröm a levét (ez tökéletes lesz a rántáshoz), és a pörkölthöz hozzáadom a gabonakolbászt. Majd jöhet bele a megfőtt rizs is, és alaposan összeforgatom a masszákat.

A savanyított káposzta fejet leveleire bontom (elkészíthető édes káposztából is, ekkor a leveleket pár percre forró vízbe érdemes rakni, hogy tölthetőek legyenek), és kezdődhet a gombócok elkészítése. Levelenként pakolom a tölteléket, amit egy kerámia edénybe teszek. Az edény legaljára savanyú káposzta réteg kerül, majd egy sor gombócka, és így tovább, míg el nem fogy minden. Ha marad a töltelékből, az utolsó réteg gombócsorra rápakolom és erre teszem a záró savanyú káposztát.

Végül egy laza rántást készítek hagymával, melyre paradicsompürét és pirospaprikát teszek, majd a pörkölt leszűrt levével és vízzel felengedek, és ezt ráöntöm a káposztákra úgy, hogy befedje azokat. Az edényre tető kerül, hideg sütőbe teszem, és kb. 180 fokon két órán keresztül főzöm. Ezt követően lezárom, és hagyom a sütőben mindaddig, míg ki nem hűl. Káposztánknak az tesz igazán jót, ha legalább egy napot állni hagyjuk. De mindenki nagyon jól tudja, hogy melegítve az igazi.

Tálalásnál mehet rá a tejföl, azzal lesz igazán fincsi.

Töltött káposzta