Egytálétel,  Főétel

Gombás gombóc

Hozzávalók
a tésztához:

  • 1,5 kg burgonya
  • kb. 0,9 kg liszt (most éppen kamut liszt)
  • 3 ek búzadara
  • 1 dl olaj

a gombás töltelékhez:

  • 1 kg gomba
  • olívaolaj
  • frissen őrölt bors
  • frissen őrölt kömény
  • majoranna
  • pirospaprika
  • reform ételízesítő (tartósítószer és ízfokozó mentes)
  • hagyma
  • 1 paprika, 1 paradicsom
  • 1 nagy tejföl + 1 ek liszt

A burgonyát felteszem sós vízben főni (héjában megfőzve nagyobb marad a keményítő tartalma). Míg fő, elkészítem a gombapörköltet. 1 nagyobb fej felaprított hagymát olajon megdinsztelek, ráteszem a felszeletelt gombát, ízlés szerint lehet sózni, borsozni. Beleteszem az ételízesítőt, majorannát, köményt, paprikát, paradicsomot. Ha már összeesett a gomba, jöhet rá a pirospaprika. Annyi vízzel öntöm fel, ami jól ellepi, mivel sok-sok pörköltlére lesz szükség.

Miután a pörkölt megfőtt, leszűröm a levét, és behabarom. A gombát pedig botmixerrel összeturmixolom. Ez lesz a gombóc tölteléke.

Ha a krumpli megfőtt, krumplinyomón áttöröm, hozzáadom a lisztet (ki milyen lisztet szeret használni, én mostanában kamut lisztből főzök, sütök), a búzadarát, olajat és sót, majd összegyúrom a tésztát. Lisztes deszkán kinyújtom és négyzetekre vágom. Az összeturmixolt gombából egy-egy púpos kávéskanálnyit teszek a tésztanégyzetek közepére, majd gombócot formálok belőlük, és forrásban lévő sós vízben kifőzöm.

A kifőtt gombócokat pedig beleteszem a tejfölös pörköltlébe. Ebből a mennyiségből kb. 30 db termetes gombóc lett. Azért nem tudom a pontos mennyiséget, mivel a családom egyik kedvenc étke a gombás gombóc, és még tálalás előtt a tűzhelynél „minőségi ellenőrzésnek” vetik alá. Nálunk a fiúk így hívják azt a türelmetlenséget, amikor nem bírják megvárni, hogy az étel az asztalra kerüljön. 🙂