Egytálétel,  Főétel

Buddha tál

Hozzávalók:

Sült zöldségekhez:

  • cékla, édesburgonya, sárgarépa, zeller
  • olíva olaj
  • füstölt pirospaprika, só, bazsalikom, oregánó, frissen őrölt bors

Quinoához:

  • fél bögre quinoa
  • olíva olaj

Sült tofuhoz:

  • füstölt tofu
  • vegán pesztó

Tahini szószhoz:

  • 2 ek tahini paszta
  • citromlé
  • só, bors
  • mustár (fél teáskanálnyi)
  • tabasco szósz
  • 1 zúzott foghagyma
  • víz

Tálaláshoz:

  • avokádó
  • rukkola

Először is a zöldségeket megpucolom, nagyjából egyformára vágom. Az olajban elkeverem a fűszereket, és egyenletesen eloszlatom a zöldségeken. Mehet egy nagy tepsibe, szellősen lerakva őket, és irány a sütő. 200 fokon kb. 40 perc alatt sül meg. A finomra sült zöldségek titka, hogy ne érjenek össze, mert így kap a külsejük egy kis kérget.

Míg sül a zöldség, megfőzöm a quinoát. Alaposan meg kell mosni, majd mehet a lábosba. Szerintem sokkal finomabb lesz a quinoa, ha először egy kevés olíván megpirítom, és utána öntöm fel a kétszeres mennyiségű vízzel.

A tofut szeletekre vágom, megkenem a pesztóval és serpenyőben mindkét felét átsütöm.

A tahini szósz hozzávalóit homogénre keverem. Annyi vizet érdemes hozzátenni, hogy önthető szósz legyen.

Mikor minden összetevő elkészült, lehet a tálra pakolni, az avokádóval, friss rukkolával (vegyes salátával, bébispenóttal) gusztán elrendezve, és a szósszal nyakon öntve.

Egy kicsit macerás kaja, de megéri a végső ízkavalkád miatt! És a Buddha tálak variációja végtelen – szabadon választhatóak a zöldségek frissen és sütve, vörösbabbal, csicseriborsóval, fűszerekkel, bulgurral, rizzsel.