Főétel,  Tészta

Szilvás gombóc

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya (sárga)
  • kb. 30-40 dkg fehér tönkönyliszt
  • 3 ek búzadara
  • 3 ek olaj
  • 2 mk só
  • 25 db szilva (vagy ahány gombóc készül)
  • nádcukor a szilvákba
  • zsemlemorzsa kb. 20 dkg
  • 10 dkg vaj

Elkészítés:

A burgonyát felteszem sós vízben főni (héjában megfőzve nagyobb marad a keményítő tartalma). Amikor megfőtt, krumplinyomón áttöröm, hozzáadom a lisztet, a búzadarát, olajat és sót, majd összegyúrom a tésztát. Lisztes deszkán kinyújtom és négyzetekre vágom. Mindegyik négyzetbe helyezek egy félbevágott, kimagozott szilvát, melyeknek a közepébe teszek 1-1 mokkáskanálnyi cukrot. Ügyesen gombócokat formázok belőle, aztán mehetnek is bele a lobogó, kissé sós vízbe, melybe egy kis olajat is teszek.

Mikor a gombóc megfőtt, feljön a víz tetejére. Ilyenkor még hagyom 1-2 percet úszkálni őket, majd a vajon megpirított zsemlemorzsára kiszedem és meghempergetem benne a gyönyörűségeket.