
Szilvás gombóc
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya (sárga)
- kb. 30-40 dkg fehér tönkönyliszt
- 3 ek búzadara
- 3 ek olaj
- 2 mk só
- 25 db szilva (vagy ahány gombóc készül)
- nádcukor a szilvákba
- zsemlemorzsa kb. 20 dkg
- 10 dkg vaj
Elkészítés:
A burgonyát felteszem sós vízben főni (héjában megfőzve nagyobb marad a keményítő tartalma). Amikor megfőtt, krumplinyomón áttöröm, hozzáadom a lisztet, a búzadarát, olajat és sót, majd összegyúrom a tésztát. Lisztes deszkán kinyújtom és négyzetekre vágom. Mindegyik négyzetbe helyezek egy félbevágott, kimagozott szilvát, melyeknek a közepébe teszek 1-1 mokkáskanálnyi cukrot. Ügyesen gombócokat formázok belőle, aztán mehetnek is bele a lobogó, kissé sós vízbe, melybe egy kis olajat is teszek.
Mikor a gombóc megfőtt, feljön a víz tetejére. Ilyenkor még hagyom 1-2 percet úszkálni őket, majd a vajon megpirított zsemlemorzsára kiszedem és meghempergetem benne a gyönyörűségeket.

