Egytálétel,  Főétel

Céklás rizottó

Hozzávalók:

  • 2 bögre (2,5 dl) rizottórizs
  • 1 nagy cékla
  • 1 fej vöröshagyma
  • 15 dkg vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1,5 l zöldségalaplé
  • bors
  • a tálaláshoz feta sajt

Elkészítés:

A hagymát és a céklát apró kockákra vágom. A hagymát egy evőkanálnyi vajon üvegesre dinsztelem, majd hozzáadom a rizst, és kicsit átpirítom. Ráöntöm a fehérbort, pár percig kevergetve főzöm. Az alkohol nagy-nagy része a rizottó elkészülésének végére elpárolog.

Hozzáadom a felkockázott céklát, sót, borsot, újra kap vajat, amiben átforgatom, és elkezdem hozzáönteni a forró zöldségalaplevet. Ezt zöldségleveskockából készítem, ez a legegyszerűbb módja az alaplé elkészítésének.

Alacsonyabb hőmérsékleten rendszeresen kevergetve és folyamatosan pótolva a zöldséglevet addig főzöm, míg a rizs megpuhul. A cékla így még roppanós marad, és mi így szeretjük. Végül hozzáadom a maradék vajat, átforgatom, és lefedve hagyom állni 10 percet a tálalás előtt. Így igazán krémes állagú lesz.

Tálaláskor kockára vágott fetával megszórom.