
Céklás rizottó
Hozzávalók:
- 2 bögre (2,5 dl) rizottórizs
- 1 nagy cékla
- 1 fej vöröshagyma
- 15 dkg vaj
- 1 dl fehérbor
- 1,5 l zöldségalaplé
- só
- bors
- a tálaláshoz feta sajt
Elkészítés:
A hagymát és a céklát apró kockákra vágom. A hagymát egy evőkanálnyi vajon üvegesre dinsztelem, majd hozzáadom a rizst, és kicsit átpirítom. Ráöntöm a fehérbort, pár percig kevergetve főzöm. Az alkohol nagy-nagy része a rizottó elkészülésének végére elpárolog.
Hozzáadom a felkockázott céklát, sót, borsot, újra kap vajat, amiben átforgatom, és elkezdem hozzáönteni a forró zöldségalaplevet. Ezt zöldségleveskockából készítem, ez a legegyszerűbb módja az alaplé elkészítésének.
Alacsonyabb hőmérsékleten rendszeresen kevergetve és folyamatosan pótolva a zöldséglevet addig főzöm, míg a rizs megpuhul. A cékla így még roppanós marad, és mi így szeretjük. Végül hozzáadom a maradék vajat, átforgatom, és lefedve hagyom állni 10 percet a tálalás előtt. Így igazán krémes állagú lesz.
Tálaláskor kockára vágott fetával megszórom.

