Egytálétel,  Főétel

Laskagombás – gorgonzolás rizottó

Hozzávalók:

  • 0,5 kg laskagomba
  • 10 dkg gorgonzola
  • 2 bögre rizottó rizs
  • 1 vöröshagyma
  • 10 dkg vaj
  • Himalája só
  • frissen őrölt fekete bors
  • szerecsendió
  • majoranna
  • zöldség alaplé / zöldségleves kocka

Elkészítés: 

Vajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, majd erre teszem rá a megtisztított és vékony csíkokra tépkedett laskagombát. Fűszerezem sóval, borssal, szerecsendióval, majorannával, és addig sütöm, míg el nem párolódik a gomba leve.
Közben vajon megpirítom a rizst, majd ezután elkezdem hozzáadagolni a meleg alaplevet (zöldségleves kockából készítem). Folyamatosan kevergetem, és szépen lassan adom hozzá az alaplevet, nem egyszerre, hanem mindig csak egy merőkanállal. Sose tocsogjon a lében, de nem is hagyom”kiszáradni”.

Amikor már majdnem teljesen megpuhult a rizs, hozzáteszem a gombát, aztán a gorgonzolát is. Keverek még hozzá egy kis vajat is, majd lefedve állni hagyom kb. 10 percig.
Tálaláskor lehet még rá tenni parmezánt is, ám ez elhagyható.
A rizottó önmagában is megállja a helyét, én itt – ahogy a képen is látszik – grillezett sajttal tálaltam.