Egytálétel,  Főétel

Briam avagy görög zöldséges egytálétel

Hozzávalók: 

  • 1 kg burgonya
  • 1 db nagyobb padlizsán
  • 2 db cukkini
  • 4 db paradicsom + 3 ek paradicsompüré
  • 3 db lilahagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • petrezselyem
  • mentalevél
  • oregánó
  • bors
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 dl víz
  • fetasajt

A krumplit meghámoztam, nagyobb darabokra felkockáztam és előfőztem. Amikor újkrumpliból készítettem, csak megsikáltam és előfőzés nélkül sütöttem a zöldségekkel.
Az összes többi zöldséget megmostam, felkockáztam, majd tepsibe tettem őket. Sem a padlizsánt, sem a cukkinit nem kell meghámozni. A fűszereket felaprítottam – jó sok friss petrezselymet, 10 levél mentát, oregánót -, és a zöldségekre szórtam. Persze ha nincs friss fűszer, a szárított is kiváló. Sóztam, borsoztam, majd hozzáadtam a burgonyát is. Ezután meglocsoltam az olívaolajjal, majd a paradicsompüréhez hozzákevertem a vizet, és ezt is hozzáöntöttem a zöldségekhez. Amikor nincs finom friss paradicsom, aprított paradicsom konzervvel váltom ki. Ilyenkor a paradicsompüré sem kell. Az egészet jól összekevertem.
A tepsit lefedtem alufóliával és kb. egy órát sütöttem 200 fokon. Majd az alufólia levétele után még vagy negyed órát sütöttem.
Tálaláskor megszórtam még friss fűszerekkel és ekkor tettem rá a kis kockákra vágott feta sajtot is.

Görögország imádnivaló!