Rólam
A vegetáriánus életforma 2000. óta a mindennapjaim része. Egy spirituális út részeként lettem laktovegetáriánus, vagyis hús- és tojásmentesen főzök, étkezek.
Ekkor újra tanultam sütni és főzni. Akadtak nehézségeim, mivel akkor még kevesebb alapanyag volt ismert és beszerezhető Magyarországon. De megoldható volt. Ez időtájt tapasztaltam meg, hogy milyen változatosan lehet elkészíteni a zöldségeket, hogy a palacsinta és a nokedli akkor is összeáll, ha kihagyom belőlük a tojást. A húsmentesség mellett később már arra is törekedtem, hogy ne használjak a főzés során olyan összetevőket, amelyek például ízfokozót tartalmaznak, mert akkor lesz igazán egészséges. Így alakult ki az erőszakmentes és egészséges konyhám.
És hogy miért a laktovegetáriánus forma? Mindig megkérdezik tőlem, hogy a tejtermék miért fogyasztható. Mert ahhoz nem kell életet elpusztítani. A tojás pedig azért került ki a körből, mivel ennél fennáll az elvi lehetősége, hogy állat legyen belőle.
A másik végletes kérdés: de halat miért nem? Számomra egyszerű és egyértelmű a válasz – mert állat. Azt szoktam mondani: arca van. Az teljesen más alapokon nyugszik, hogy a keresztény kultúrában böjt idején megeszik. Attól szegény jószág még állatnak minősül.
Hobbyszakács vagyok, családomnak és barátainknak főzök. A mindennapi munka mellett. Amivel foglalkozom arról itt és itt olvashatsz.
dr. Horváth Judit